Birgit mars 2024

Hvem står bak pseudonymet @knipselyst?

Hei, jeg er Birgit! Jeg er 50+, samboer og mor til to, bosatt i Arendal, og over middels fotointeressert. Jeg jobber ikke som fotograf, men ivrig engasjert i frivilligarbeid som innebærer at jeg kan knipse eller lære andre kunsten, jeg har for eksempel undervist ungdommer i foto på det lokale kulturhuset Munkehaugen.

Av fotooppdrag er jeg spesielt ivrig på arrangementer i byen vår; først og fremst konserter og TEDxArendal. Siden 2017 har jeg vært ivrig engasjert i en uformell fotogruppe; vi har hatt over 10 utstillinger, fotoaktivitet en gang i uka og fotokafé på lørdager – helt frem til pandemien satte en foreløpig brems på dette. Jeg er også medlem i en fotoklubb, har styreverv i Nordisk forbund for fotografi og Norsk naturfotofestival, og var fra 2017 til 2022 nestleder i Norsk selskap for fotografi. De siste fem årene har jeg vært leder av pressegruppa til musikkfestivalen Canal Street her i Arendal, og 2022–23 var jeg vikar som fotosjef for Kongsberg Jazzfestival der jeg har vært med siden 2018. Som du skjønner: kombinasjonen av frivilligarbeid og fotografering passer meg utmerket!

Innimellom de mange engasjementene finner jeg av og til tid til å leke med foto på litt mer kunstnerisk vis; fruktene av det kan du se på bloggene «Lensbirdie» (bilder tatt med et spesielt objektivsystem) og «Forlatt» (med rust og forfall som tema).

Her på Knipselyst finner du mest konsertfoto.

Min fotohistorie

Kodak_Instamatic_100Jeg var vel den eneste i ungdomsgjengen som hadde kamera; et Kodak Instamatic som gjerne var med i sekken eller reiseveska. Noe voldsom kunstnerisk verdi var det ikke på disse bildene, det var ren dokumentasjon av aktiviteter jeg deltok på. Jeg gjorde meg imidlertid stor flid med fotoalbumene, med mer eller mindre vittige ledsagende tekster og med titler klippet ut fra ukeblader i beste scrapbookstil. Så gikk jeg journalistlinja på Skjeberg folkehøgskole på tampen av 80-tallet, der jeg fikk meg mitt første SLR og lærte mørkeromsarbeid. En sommer som frilansjournalist i lokalavisa fulgte, men deretter dabbet det av til fordel for andre studier og fritidsinteresser. Stadig vekk tok jeg dokumentasjonsbilder, men jeg var aldri ute og fotograferte kun for å fotografere.

Som nybakt mor i ’99 pusset jeg støvet av kameraet, og da digitalkameraene kom for fullt utover 2000-tallet var jeg kjapt ute med å teste disse. Mitt første DSLR skaffet jeg i 2006, siden har jeg oppgradert jevnt og trutt. Nå er det speilløse Nikon Z6 II blitt hovedkameraet mitt. Jeg har også et Olympus E-M10 – primært for å leke med lysmaling – et Olympus Tough G-5 for undervannsfotografering, samt et Ricoh GR IIIx (40mm) som fast veskefølge. Går jeg på konsert uten fotopass har jeg gjerne et Sony RX100 VII på lomma i tilfelle det skulle by seg en fotoanledning.

Foto av kamera: Dirk Meyer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons